Etape constructii case
ETAPA1: proiectare si obtinere avize / autorizatii pentru constructii case
Va rugam sa accesati categoria Ghid constructii case unde se pot gasi toate detaliile amanuntite legate de aceste aspecte
ETAPA 2: turnarea fundatiei specifica pentru case pe structura metalica
Constructia oricarei case incepe cu realizarea fundatiei. Aceasta presupune mai multe etape, de la pregatirea terenului si pana la turnare. Calcularea fundatiei revine inginerului structurist, care tine seama, in dimensionarea acesteia de materialele folosite. El decide cat de lata va fi fundatia, cat de adanca si cat fier-beton se va folosi la armarea ei. Tinand cont ca constructiile pe structura metalica sunt mult mai usoare decat cele pe beton, in general se executa fundatii continue cu adancime de 90cm (sub punctul de inghet) si elevatie de 50cm - tehnologie standard.
ETAPA 3: productia si montajul structurii metalice
Sistemul inovator de constructii pe structura metalica usoara (light steel framing) este singurul sistem aprobat si recunoscut in S. U. A. de catre International Conference of Building Officials (ICBO) si in Europa de catre CE. Rapiditatea confectionarii profilelor face posibila livrarea structurii pe santier in termen de 7 zile de la finalizarea proiectului. Faze:
> Productia structurii metalice se face conform proiectului de rezistenta realizat de catre inginerii nostri si avizat de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale (MLPAT). Productia profilelor se face total automat, procesul fiind controlat si supravegheat in permanenta de computer. Precizia cu care opereaza robotul este milimetrica, astfel se asigura o imbinare perfecta intre profile si se exclud in totalitate erorile dimensionale.
Profilele metalice se vor imbina perfect intre ele, toate decupajele, gaurile, ambutisarile fiind facute in prealabil de catre linia noastra de productie automatizata. Livrarea structurii metalice se va face direct catre santierul beneficiarului insotita de planse de montaj detaliate.
> Montajul structurii metalice. Fiecare profil are inscriptionat un cod care permite identificarea si pozitionarea lui pe baza planselor de ansamblare si amplasament a componentelor . Constructia elementelor structurale se face cu suruburi pentru tabla 4.8x16mm, utilizand masini de infiletat electrice in gaurile existente, gandite de proiectant si facute de utilaj, tehnologie standardizata.
Elementele structurale de baza se clasifica astfel: panouri de perete, grinzi de planseu, distantieri, ferme de acoperis. Acestea se fixeaza intre ele cu suruburi zincate autoforante de tabla, pozitionate in zig zag la distante de maxim 25 cm intre ele.
Fixarea structurii metalice in placa de beton a fundatiei se face cu conexpanduri cu cep de inox, prinse in talpa fundatiei la o distanta maxima de montantul vertical de 10 cm, cu distante maxime de 100 cm intre ele. Fixarea este extrem de eficienta datorita multitudinii elementelor de fixare. Calitatea montajului si timpul redus de executie este garantat timp de 50 ani de catre echipele specializate RugVity. Folosind aceasta tehnologie, erorile umane de montaj sunt eliminate in totalitate prin simplitatea sistemului constructiv.
ETAPA 4: placarea exterioara si interioara a structurii metalice
> Placarea exterioara a structurii metalice se realizeaza cu placi OSB de 12 mm. Fixarea placilor pe structura metalica se face prin infiletare cu suruburi autoforante.
> In interiorul structurii metalice se introduce vata bazaltica de 10 cm cu rol de izolare termica si fonica, fiind utilizata atat in pereti interiori si exteriori cat si in tavane.
> Placarea interioara a structurii metalice se realizeaza astfel:
- in zona peretilor care au contact cu exteriorul cu 2 placi de gips carton de 12mm suprapuse (astfel asigurandu-se un coeficient termic si fonic optim)
- in zona peretilor despartitori (compartimentari interioare) se placheaza ambele parti cu o placa gips carton.
De asemenea se va folosi folie anticondens inainte de placarea cu gips carton in toti peretii si tavanele care au contact cu exteriorul. Toate materialele de constructie sunt manipulabile, nu necesita utilaje ridicatoare, astfel se asigura o viteza mare de lucru si accesibilitate in cele mai restranse spatii. Un mare avantaj este ca "imbracarea" structurii metalice se poate face in orice anotimp.
> Termosistemul exterior este alcatuit din polistiren expandat cu EPS70 cu grosime de 10cm. Acesta se monteaza atat prin lipire cu spuma poliurietanica / adeziv cat si mecanic cu ajutorul diblurilor cu holsurub specifice fixarii pe OSB. Ulterior se fixeaza peste termosistem: plasa din fibra de sticla 145g/mp, coltare PVC cu plasa si coltare PVC cu picurator.
Fibra de sticla va fi fixata pe suportul de polistiren cu ajutorul adezivului (2 maini). Peste adeziv se va aplica tencuiala decorativa conform preferintelor clientului.
> Planseul dintre etaje este realizat din grinzi metalice contravantuite peste care se fixeaza tabla cutata zincata de 0.4mm (cofrag pierdut). Peste tabla se toarna o sapa armata elicopterizata perlitica cu rosturi de dilatatie (70% ciment si nisip, 30% perlita si granule de polistiren). Se protejeaza mai intai peretii de gipscarton de patrunderea apei din sape si se fac stalpisorii de egalizare. Pentru parter se foloseste aceeasi tehnologie cu exceptia tablei zincate. Turnarea sapei se efectueaza cu grija, cu un dreptar se intinde materialul intre stalpisori astfel sa fie la inaltimea acestora si sa nu aiba gauri.
> Acoperisul este realizat din ferme metalice placate cu OSB pe partea exterioara (cu rol de astereala), peste care se monteaza folie anticondens, caroiaj sipci orizontal si vertical, peste care se fixeaza tigla metalica cu echiparea recomandata de proiectant (pazii, coame, burlane, parazapezi)
Rezistenta la foc
Vata bazaltica care umple spatiile din structura este un material foarte rezistent la foc, iar materialele de placare ,OSB, rigips sunt concepute astfel incat sa aiba rezistenta mare la aprindere si la propagarea focului. Rezistenta la foc uzuala a peretelui de acest tip, este cuprinsa intre 90 si 120 minute.
Peretii interiori si tavanul parter etaj au in componenta vata bazaltica. Placa de beton este izolata cu un strat de polistiren extrudat de 30mm peste care se realizeaza o sapa acustica-perlitica.Intre sapa si fundatie se pune un material hidroizolator.
Instalatii electrice
Instalatia electrica a casei se realizeaza cu cablu cu trei mantale de protectie (CYYF 3×1,5 la instalatia de iluminare si CYYF 3×2,5, instalatia de prize). Se trage fir separat din tabloul de sigurante in fiecare priza si la fiecare loc de lampa (prin intrerupator). Aceasta instalatie va fi pregatita sa preia orice consumator in urmatorii zeci de ani ai constructiei. Specialistii nostrii stabilesc impreuna cu clientii amplasarea fiecarui loc de priza sau lampa.
Instalatii termice si izolare fonica
In interiorul structurii sub stratul de gips carton se fixeaza suporti speciali pentru fixarea ulterioara a caloriferelor. Instalatia se dimensioneaza si interconecteaza conform proiectului si se duc coloanele principale la locul in care va fi instalata centrala termica. Optional clientii nostrii pot alege sistemul de incalzire in pardoseala, cu plata unei mici diferente.
Rezistenta termica totala a unui mp de astfel de perete este de aproximativ 9.376 k/W Astfel coeficientul de transfer termic al peretelui este de 0.107 W/m 2 k. Pentru comparatie, un perete de beton pentru a atinge aceleasi caracteristici de izolatie trebuie sa aiba o grosime de 5 metri, iar un perete de caramida de 2,750 m. Totodata un asemenea perete are o atenuare pronuntata a zgomotelor de circa 106 DB.